Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-05@06:32:23 GMT

از زلزله بم تا اقتباس سینمایی

تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۲۷۰۴۲۴

از زلزله بم تا اقتباس سینمایی

پاتوق فیلم کوتاه به همت انجمن سینمای جوان ایران در کشور به راه افتاده و به حق از آن فکرهای بکری بوده که حتی بیشتر از یک دانشگاه می‌تواند برای علاقمندان به فیلم و فیلم سازی مهم و موثر باشد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سی و ششمین پاتوق فیلم کوتاه اصفهان روز گذشته -دوشنبه- چهارم دی ماه در نگارستان امام خمینی(ره) برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نشست سه فیلم از ایران و یک فیلم از کشور بلژیک شامل "ptsd۱۱"ساخته احسان همتی، "ارتش پنهان" ساخته محمد اسماعیلی، "رویاهای کوچک" ساخته ویلکی برانسون و "تصنیف قدیمی و غمناک عصر بارانی آسمار" ساخته مجید برزگر، پس از نمایش مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

"ptsd۱۱" فیلمی دلهره آور با چاشنی روان شناسانه بود و داستان زندگی پسر جوانی را روایت می کرد که تمام خانواده خود را در زلزله بم از دست داده است و با خواهرش که در زمان زلزله در بم نبوده و زنده است زندگی می کند. این پسر در اثر شوک روانی حاصل از این فاجعه دچار بیماری می شود، داستان فیلم در پنج روز اتفاق می افتد و ماجرای بیماری او و روند درمانش را به تصویر می کشد.

سپس "ارتش پنهان" به نمایش درآمد. فیلمی مربوط به ماجرای جنگ ایران و عراق و درباره مبارزی که در بین دشمنان تنها مانده است. او تمامی دوستانش را از دست داده و بعد از مبارزه ای طولانی که با همیاری و حمایت معنوی دوستان شهیدش همراه است به شهادت می رسد.

فیلم سوم "رویاهای کوچک" از کشور بلژیک و ساخته ویلکی برانسون بود و همان طور که از اسمش پیداست، در فضایی سورئال و شادمانه افکار و رویاهای پسر جوان هنرمندی را مجسم می کرد.

فیلم چهارم از مجید برزگر نام آشنای فیلم کوتاه ایران، "تصنیف قدیمی و غمناک عصر بارانی آسمار" و اقتباس از داستان بهرام صادقی بود. فیلم روایت زندگی مردی چهل ساله و ناتوان است که در بستر مرگ افتاده و اقوام و آشنایانش در اطراف او هستند. مرد بیمار حتی نمی تواند واضح حرف بزند و تنها دکتر معالج اوست که حرف هایش را می فهمد و برای دیگران معنی می کند.

بعد از آن پژمان نظرزاد به نقد و تحلیل این آثار پرداخت. وی درباره فیلم "ptsd۱۱" گفت: در این فیلم حادثه دلخراش بم از وجه سینمایی اثر بارزتر بود و اینجا باید بار دیگر این فاجعه انسانی را به ایران تسلیت گفت.

نظرزاد افزود: یک مسئله در سینمای ایران وجود دارد که البته نمی توان به سینمای کوتاه هم این نقد را وارد کرد، اما بالاخره فیلم کوتاه ما نیز از آن متاثر است و آن هم فقدان ژانر است. سینما از روز اختراع آن توسط برادران لومیر در درجه اول یک رسانه سرگرم کننده بود تا مدیومی برای انتقال مفهوم و فکر، اما اکنون بیشتر شبیه وسیله بیانیه نویسی است تا سرگرم کننده! البته بحث توانایی ایجاد فضای ژانرهای مختلف را هم باید مد نظر داشت. این فیلم در نگاهی سخت گیرانه، فیلم تاثیرگذاری در من نبود، اما به لحاظ فرم می توان برای آن ژانر تصور کرد و آن را در گروه فیلم های دلهره آور قرار داد و از این جهت کار کارگردان قابل ستایش است که می خواست ما را با قصه درگیر کند.

وی ادامه داد: احیای ژانر در سینمای ایران به دلیل اینکه سینما تبدیل به وسیله انتقال مفاهیم دیگری جز سینما شده است از بین رفته است، در حالی که من در دهه ۶۰ فیلم های زیادی را در ژانر اکشن و سایر ژانرها یه یاد دارم. مثل فیلم "شب بیست و نهم". این گونه سینمایی مخاطب را به یاد آلفرد هیچکاک می انداخت. فیلم از موسیقی خوبی استفاده کرده است که البته موسیقی یکی از مولفه های اصلی این ژانر است. دیگر اینکه جلوه های ویژه فیلم خوب است و البته مشخص است که کارگردان این مدل ساخت را از جایی برداشته است.

این منتقد با اشاره به کاشت هایی از ژانر وحشت در این فیلم اظهار کرد: برون گرا بودن شخصیت نخست بسیار دم دستی است و مخاطب را با خود درگیر نمی کند. صحنه هایی مثل صحنه افتادن چرثقیل ببیننده را با خود همراه نمی کند، چون دیگر اکنون در نئوژانرها از اغراق فاصله گرفته و سعی می کند مخاطب را نادان فرض نکند، غلظت در احساسات گرایی مانع از ارتباط با شخصیت ها می شود و نکته آخر اینکه تجربه گرایی در اسم فیلم جایز نیست. اما فیلم را با تمام ضعف ها باید ستایش کرد.

پژمان نظرزاد در مورد فیلم "تصنیف قدیمی و غمناک عصر بارانی آسمار" ساخته مجید برزگر گفت: برزگر در این فیلم اقتباس وفادارانه ای دارد و البته تغییرات کمی هم اعمال می کند، از جمله اینکه در داستان شبی برفی است و در فیلم شبی بارانی، که البته می توان گفت این انتخاب شاید به دلیل امکانات محدود بوده است که ساختن باران در سینمای ایران راحت تر از برف است، اما با توجه به صحنه چترهای آخر فیلم می فهمیم مسئله فراتر از امکانات است و کارگردان به آن فکر کرده است.

وی ادامه داد: داستان های صادقی آثار چخوف را به یادم می آورد، با این تفاوت که آثار چخوف تصویری‌ و آثار صادقی استعاره ای هستند و این به فیلم آسیب می زند. کارگردان در اینجا می توانست آنقدر هم وفادار نباشد، زیرا اگر داستان را نخوانده باشی فهمیدن فیلم برایت سخت می شود. در تیتراژ فیلم می بینیم که علیرضا محمودی هم در نگارش فیلم نامه کمک کرده است و فضای فیلم متاثر از او هم هست.

این منتقد خاطرنشان کرد: فیلم به لحاظ ساخت فضای روابط بین آدم ها و ایجاد حال و هوای داستان کم نقص است و بسیار خوب از عهده اش برمی آید. سخن آخر اینکه هیچ اقتباسی به خوبی داستان نیست اما این کار یکی از بهترین نمونه ها در ایران است.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۷۰۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند

عصر ایران - امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت در رویدادی کم نظیر، بزرگان فرهنگ و ادب و هنر در موزه سینما گردهم آمدند و به تماشای فیلم سینمایی "مست عشق" آخرین فیلم حسن فتحی که بر اساس برداشتی آزاد از حکایت شمس و مولانا ساخته شده است، نشستند.

شاید به جرات بتوان گفت که جمع کردن چنین بزرگانی در کنار هم، تنها در سایه اسامی بزرگی چون شمس و مولانا امکان پذیر بود که با همت سازندگان فیلم سینمایی مست عشق و "بنیاد شمس و مولانا" این امر محقق شد.

بزرگانی از دکتر محمدعلی موحد مولوی شناس و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب کشور، دکتر کریم زمانی و دکتر جلال‌الدین کزازی و دکتر ژاله آموزگار از ادیبان و مولوی‌پژوهان برجسته، پروفسور ارفعی زبانشناس و متخصص زبان‌های باستانی کشورمان که ترجمه منشور کوروش از خدمات ارزنده ایشان به تاریخ و فرهنگ کشورمان به شمار می‌آید تا استاد لوریس چکناواریان و استاد خدایی از بزرگان موسیقی کشور، استاد کریم زمانی، استاد محمد حیدری، استاد عین‌الدین صادق‌زاده و استاد سبزه که همگی از اساتید بنام خطاطی و خوشنویسی کشور هستند، دکتر موسی غنی ‌نژاد استاد برجسته اقتصاد و دکتر عبدالمحمود رضوانی مترجم و زبانشناس بزرگ کشورمان که ترجمه گلستان سعدی به انگلیسی از شاهکارهای ایشان است، دکتر سید احمد محیط طباطبایی، دکتر یونس شکرخواه، دکتر نمکدوست و دکتر فرید قاسمی که همگی از اساتید نامدار حوزه ارتباطات به شمار می‌روند، در برنامه صبح امروز در سالن سینماتوگراف موزه سینما به تماشای "مست عشق" نشستند. 

این مراسم که از ساعت ۱۰ صبح و با حضور حسن فتحی کارگردان و فرهاد توحیدی نویسنده فیلمنامه فیلم سینمایی مست عشق آغاز شد، با تماشای فیلم ادامه یافت و پس از آن این اساتید در کنار یکدیگر و در محفلی دوستانه به بحث گفتگو درباره فیلم و محتوای آن پرداختند. 

ابتکار گروه تولید فیلم سینمایی مست عشق در برنامه‌ریزی این رویداد که به نوعی با هدف ایجاد همگرایی میان جامعه نخبگانی و مخاطبان سینمایی شکل گرفته بود، در پایان مراسم و پس از اتمام فیلم بازخوردهای بسیار مثبتی را به همراه داشت.

حضور ستارگانی چون دکتر محمد‌علی موحد در کنار لوریس چکناواریان پیام آور این واقعیت جذاب بود، که پاسداران و نگاهبانان تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم، همچنان برای حمایت از آثار فاخری که مبلغ و نماینده‌ی چهره‌ی زیبای «ادبیات پارسی و عرفان ایرانی» در پیش چشم مردم جهان است، در کنار هنرمندان متعهد کشورمان ایستاده‌اند تا همچون همیشه، سالن‌های سینما محلی برای گرد آمدن فرهیختگان و تعالی فرهنگ باشد.

هرچند بازخورد شگفت انگیز این چهره‌های دانشمند و نکته سنج، مسئولیت دست‌اندرکاران و خالقان اثر را در آینده سنگین تر می کند اما در عین حال، تعاریف زیبایی که این ستارگان درخشان آسمان فرهنگ و ادب کشور از فیلم و محتوای آن داشتند و رضایتمندی‌شان از نحوه پرداختن به ظرایف رابطه شمس و مولانا برای عوامل سازنده فیلم بسیار جالب توجه و امیدوار کننده بود.

امروز مجمع ستارگان با زبانی که مخصوص خودشان است گفتند: اگر خوب بسازید، خوب ببینید و به داشته‌های این مرز بوم آگاه و مؤمن باشید، در کنار شما هستیم.
این علاقمندی از تشویق‌های پایان فیلم تا احساسات برانگیخته تعدادی از مخاطبان که بویژه لحظات انتهایی فیلم را با چشمانی اشکبار دنبال می‌کردند تا سخنانی که پس از اتمام فیلم و بیرون از سالن نمایش عنوان می‌کردند، همگی نشان از آن داشت که فیلم توانسته است در رسیدن به بخش قابل توجهی از اهداف خود که همانا بازنمایی برگی از تاریخ زرین فرهنگ و ادبیات کشورمان حول دو شخصیت برجسته آن یعنی شمس و مولانا است، موفق عمل نماید.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: هستی تا سرمستی؛ به بهانه فیلم «مست عشق» «مست عشق» نیامده رکورد فروش روز اول سینمای ایران را شکست «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران

دیگر خبرها

  • خداوندا، ایران را تجزیه و با آتش سوزی، سیل و زلزله نابود کن!
  • (تصاویر) بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران، مهمان «مست عشق»!
  • ۲۰ فیلم ترسناک که بر اساس داستان واقعی ساخته شدند
  • مستندی نیم‌‎ساعته که ساختش ۱۶ سال زمان برد
  • وزیر فرهنگ: فیلم سینمایی «حکیم نظامی» ساخته می‌شود
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند (+تصاویر)
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند
  • فیلم سینمایی «حکیم نظامی» ساخته می‌شود
  • داستان خواننده عاشقی که سال ها صدایش به اسم فریدون فروغی پخش می شد (فیلم)
  • تلویزیون در تعطیلات آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟